Translate

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι υπεύθυνοι για τη βία στη Γάζα είναι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ισραηλινού υπυργείου των Εξωτερικών

Εκτύπωση
E-mail

Η Ευρώπη θεωρεί πως το Ισραήλ και η Χαμάς μοιράζονται την ευθύνη για τον πρόσφατο κύκλο βίας: το 53% των Γερμανών κατηγορούν το Ισραήλ για τη κλιμάκωση [της βίας] σε σύγκριση με το 39% των Βρετανών.
Δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν από το Υπουργείο Εξωτερικών στις τρεις σημαντικότερες χώρες της Ευρώπης, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία, αποκάλυψαν ότι οι κάτοικοί τους θεωρούν το Ισραήλ και τη Χαμάς υπεύθυνους στον ίδιο βαθμό για την τελευταίο γύρο βίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Τουλάχιστον οι μισοί από τους κατοίκους αυτών των χωρών πιστεύουν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τους πολίτες της ως ανθρώπινες ασπίδες όμως την ίδια στιγμή κατηγορούν το Ισραήλ για χρήση δυσανάλογης χρήσης βίας στη Λωρίδα της Γάζας και για τον θάνατο Παλαιστινίων αμάχων.

Οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν από το Διπλωματικό Τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει το πώς εκλαμβάνονται οι ισραηλινές προσπάθειες δημοσίων σχέσεων για να στείλουν θετική πληροφόρηση στο Εξωτερικό, γνωστή ως “ασμπαρά”, και εάν υπάρχει ανάγκη να την αλλάξει ή να την προσαρμόσει στα διάφορα ακροατήρια.
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το ήμισυ των ερωτηθέντων σε καθεμιά από τις χώρες δήλωσε ότι είχε παρακολουθήσει σε τακτική βάση τη δημοσιογραφική κάλυψη της διένεξης στη Γάζα, ενώ το 10% από αυτούς δήλωσε πως την παρακολουθούσαν στενά. Ογδόντα τοις εκατό των ερωτηθέντων στις τρεις χώρες γνώριζαν για την ειδησεογραφική κάλυψη της Επιχείρησης Παρυφή Προστασίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στις τρεις χώρες είπε ότι τα μαχόμενα μέρη ευθύνονται για την κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας. Πενήντα τρία τοις εκατό των Γερμανών πιστεύουν ότι Ισραήλ και Χαμάς έσφαλαν κατά τον τελευταίο γύρο των εχθροπραξιών-μια άποψη που συμμερίζεται το 47% του γαλλικού πληθυσμού και το 39% της βρετανικής κοινής γνώμης.
Το 15% των Γερμανών, το 15% των Γάλλων και το 19% των ερωτηθέντων στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί υπεύθυνη αποκλειστικά τη Χαμάς. Την ίδια στιγμή, το 8% των Γερμανών, το 11% των Γάλλων και το 19% των Βρετανών πιστεύουν ότι ο μοναδικός υπαίτιος για τα πρόσφατα κρούσματα βίας είναι το Ισραήλ.
Περίπου το ήμισυ των ερωτηθέντων σε καθεμία από τις τρεις χώρες πιστεύουν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, από τους οποίους το 49% είναι Γερμανοί, το 48% Γάλλοι και το 51% Βρετανοί.
Η έρευνα αποκάλυψε περαιτέρω ότι οι ερωτηθέντες πιστεύουν πως για το θάνατο των Παλαιστινίων πολιτών ευθύνονται τόσο οι ΙΔΑ για τη χρήση δυσανάλογης δυνάμεως όσο και η Χαμάς για τη χρήση πολιτών ως προστασία από τις επιθέσεις του Ισραήλ.
Το 18% του γερμανικού πληθυσμού, το 20% των Γάλλων και το 26% των Βρετανών
αποδέχεται τους παλαιστινιακούς ισχυρισμούς ότι οι στρατιώτες των ΙΔΑ δεν έλαβαν μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων πολιτών, ένα πολύ προβληματικό κομμάτι των δεδομένων όσον αφορά στην ισραηλινή “ασμπαρά”.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Emmanuel Nachshon δήλωσε σε απάντηση των ευρημάτων της έρευνας ότι “το Υπουργείο Εξωτερικών” παρακολουθεί το θέμα. Το μήνυμα του Ισραήλ διαχέεται κατευθείαν και λαμβάνεται από τους πληθυσμούς στους οποίους στοχεύει. Το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχώς αντλεί συμπεράσματα και αμβλύνει το μήνυμά του στο Εξωτερικό”.
Πηγή: Τα στοιχεία προέρχονται από κείμενο του Itamar Eichner που δημοσιεύτηκαν στο ynetnews http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4577373,00.html και στην προσωπική ιστοσελίδα του Ζαν Κοέν  http://cohen.gr/newsite/index.php?option=com_content&view=article&id=3552:2014-10-15-08-13-08&catid=34:middle-east&Itemid=60


Δεν υπάρχουν σχόλια: